Obrzęd "Pieczenie chleba" dla uczniów ZSBiO w Biłgoraju
2012-10-23
23 października w Internacie Zespołu Szkół Budowlanych i Ogólnokształcących w Biłgoraju Zespół Śpiewaczy z Rudy Solskiej pokazał obrzęd "Pieczenia chleba".
Włączając się w obchody Światowego Dnia Chleba Szkoła organizując "Tydzień Chleba na zakwasie", zaprosiła nasz zespół obrzędowy do współpracy. W świetlicy internatu ZSBiO w Biłgoraju, po brzegi wypełnionej młodzieżą szkolną, w zaaranżowanej izbie wiejskiej, Zespół Śpiewaczy z Rudy Solskiej pokazał młodzieży wszystkie zapamiętane zwyczaje i obrzędy związane z pieczeniem chleba. Zaczynając od rozpalenia w piecu chlebowym, poprzez przygotowanie rozczynu na zakwasie, wyrobienie ciasta, upieczenie podpłomyków aż do wypieczenia rumianych bochenków chleba. A wszystko to osnute na kanwie większego widowiska "Przy pieczeniu chleba" prezentowanego przez zespół na tarnogrodzkim sejmiku teatrów wiejskich. Wersja skrócona obrzędu, wpleciona w zwykły wiejski dzień, gdzie oprócz pieczenia chleba wykonuje się różne domowe i gospodarskie obowiązki i gdzie odwiedzają domowników goście, prezentując przy tym różne postacie i charaktery. I tak przychodzi po prośbie uboga Dziadówka (pani Maria Tworek), która nie zostaje odprawiona z niczym, tylko nakarmiona kromką chleba i garnuszkiem suszu. Przewija się też przez dom wiejska Plotkara (pani Krystyna Blacha), która oprócz przyniesionych plotek, wprowadza do domu atmosferę nerwowości i zamieszania. Gospodyni (pani Janina Lelonek) choć skupiona na czynności pieczenia chleba, to i tak zdarzają jej się przykre niespodzianki, bo ciasto nie chce rosnąć i trzeba dokonać magicznych zabiegów okurzania dzieży. Pomaga jej we wszystkim Babka (pani Julia Okoń) , ostoja spokoju i równowagi, która posiada ogromne doświadczenie życiowe, potrafi pięknie zaśpiewać starą pieśń kościelną, a w międzyczasie zrobić prawdziwe, świeżutkie masełko do pieczonego właśnie chleba. Młodzież w skupieniu i ciszy śledzi poczynania pań na scenie, dowiadując się jak to się kiedyś w domach chleb piekło. Dodatkowo mają możliwość popróbowania słodziutkich podpłomyków i świeżutkiego domowego chleba z masełkiem. Nie kryją, że smakuje !
Było to bardzo przyjemne spotkanie, ponieważ młodzież z ogromnym zainteresowaniem oglądała przedstawiany obrzęd związany z pieczeniem chleba, a zainteresowanie młodzieży i ich ciepłe słowa skierowane do Pań, były najlepszym podziękowaniem dla Zespołu Śpiewaczego z Rudy Solskiej, za przygotowanie widowska. Świetny pomysł, super inicjatywa i fajny projekt, dzięki któremu edukacja kulturalna młodzieży poprzez kultywowanie naszych lokalnych tradycji i obrzędów budzi poczucie tożsamości lokalnej i kulturowej ze swoim regionem. W programie obchodów Tygodnia Chleba, oprócz widowiska, znalazła się prezentacja "Dni chleba na zakwasie", propagująca zdrowy styl życia oraz. wystawa chleba połączonego z degustacją.