Tradycje kulinarne i muzyczne w Starym Bidaczowie

2019-09-20

W piątek 20 września w remizie OSP w Starym Bidaczowie odbyły się warsztaty dla mieszkańców Starego i Nowego Bidaczowa. Warsztaty zorganizowano w ramach projektu grantowego „Tradycje kulinarne i muzyczne Gminy Biłgoraj” dofinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” poddziałanie 19.2 Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność objęte PROW na lata 2014-2020.

Warsztaty kulinarne poprowadziła Anna Skwarek, a muzyczne Jerzy Odrzywolski.  Zajęcia poprzedziły sentymentalne wspomnienia  na temat tradycyjnych posiłków przygotowywanych w rodzinnych domach. Podczas warsztatów kulinarnych panie przygotowały wiele zapomnianych już obecnie potraw. Z takich kulinarnych ciekawostek  na stole w remizie pojawiła się więc pamuła (zupa owocowa) z ziemniaczkami okraszonymi smażoną cebulką, gotowany biały ser z jajkiem i mlekiem, gryczana kasza ze zsiadłym mlekiem, czy gotowana marchew z masłem. Nie mogło też zabraknąć biłgorajskiego pieroga gryczanego, ruskich pierogów, bigosu, pieczonego mięsa (boczek i schab), czy smażonej ryby. Panie ugotowały też kompot z owoców, a  na deser usmażyły oponki serowe i chrust. Przy zastawionym suto stole odbyło się spotkanie integracyjne mieszkańców wsi i gości, w którym uczestniczył również Wójt Gminy Biłgoraj Wiesław Różyński. Spotkanie zakończyło się wspólnym śpiewaniem tradycyjnych pieśni ludowych.

  • Tradycje kulinarne i muzyczne w Starym Bidaczowie

» powrót